E dimineata de dupa ultima zi de Weddcamp! A doua editie din tot atatea la care particip. A venit momentul acela in care trebuie adunate toate gandurile si trairile din ultimele 3 zile ale celei mai mari conferinte in fotografia de nunta din Romania.

Intalnirea cu sute de colegi si prezentarile fascinante a catorva oameni talentati din acest domeniu mi-au provocat emotii puternice. Te incarci cu atata energie pozitiva pentru ceea ce faci si dorinta de a deveni mai bun incat doar acestea sunt suficiente pentru a incerca sa particip in fiecare an. Insa peste toate astea, raman ideile noi, planurile de schimbare si evolutie, o noua viziune asupra fotografiei de nunta.

Dupa zile pline de revelatii si inspiratie, simt ca trebuie sa le ordonez undeva pentru a nu se pierde printre alte amintiri. Dintre acestea poate cea mai puternica este a unei seri incitante de petrecere alaturi de oameni minuntati pusi in miscare de talentul unic al lui Vali Barbulescu. Dar revenind la fotografia de nunta si cu ce am ramas dupa aceasta experienta. Ideea centrala este ca trebuie sa fii tu insuti in fotografiile pe care le realizezi. Trebuie sa incetezi sa urmezi trendurile si sa copiezi pe altii ce au succes. Nu trebuie sa incerci sa multumesti pe toata lumea si daca alegi sa spui povestea unei nunti prin momentele sale in modul in care le vezi doar tu. Incearca sa te pui pe tine si experientele tale in fiecare fotografie realizata si oamenii compatibili vor intelege cu siguranta ce vrei sa exprimi.

WeddCamp – Conferinta Fotografilor de Nunta

Fotografia de nunta la Weddcamp

Pe parcursul primelor doua zile de Weddcamp, am avut parte de o multime de prezentari interesante si originale. Daca in prima zi i-am ascultat pe Paulian Prajitura, Olga Vuscan, Vali Barbulescu, Ciprian Dumitrescu si Dragos Ludusan, a doua zi a fost rezervata invitatilor straini. Pedro Etura si Victor Lax, doi dintre cei mai apreciati si premiati fotografi din lume, unicul Ivan Troyanovski, Chris & Verity Sansom din Marea Britanie, dar si Fabio Mirulla, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de nunta din Italia.

Daca fiecare are o viziune unica si diferita asupra fotografiei de nunta, cateva idei comune s-au desprins, cel putin pentru mine. Primul si ce mai important lucru este sa fim noi insine, sa nu incercam sa imitam si sa incercam sa ne supunem conceptiei generale. Sa aratam cine suntem prin fotografiile pe care le realizam, sa continuam sa fotografiem si inafara weekend-ului, chiar daca fotografia s-a transformat dintr-o pasiune intr-o afacere. Importanta proiectelor personale si a unor pasiuni diferite de fotografie a revenit de mai multe ori in prezentarile speaker-ilor.

De asemenea, am invatat importanta unei selectii puternice a ceea ce facem si ce aratam celorlalti. Calitatea deasupra cantitatii trebuie sa primeze intotdeauna si trebuie sa aratam doar ceea ce vrem sa facem in continuare. Nu aratam intotdeauna cele mai bune fotografii, ci cele mai bune fotografii ce ni se potrivesc si in genul in care dorim sa facem in continuare. Cuplurile viitoare trebuie educate prin ceea ce facem si aratam. Ei trebuie sa se bucure din suflet pentru fiecare moment al evenimentului, sa inceteze sa mai fie organizatori si gazde perfecte.

Fotografia de Nunta si Importanta Locatiei

Frumosul se gaseste peste tot in jurul nostru!

Cel mai bine m-am regasit in fotografia de nunta a lui Fabio Mirulla, unul dintre cei mai renumiti si premiati fotografi italieni din ultimii ani. Bucuria si naturaletea ce se desprind din fotografiile lui, emotia si momentele reale surprinse intr-un mod unic m-au determinat sa particip si la worskshop-ul pe care l-a sustinut in ultima zi. Cu stilul sau inconfundabil, energic si debordant, Fabio ne-a povestit despre viata si pasiunile lui, despre fotografia de nunta si cum vede el aceasta lume. Venind de la cineva ce locuieste si lucreaza in Toscana, poate cea mai celebra destinatie de nunta, fraza de mai sus pare ireala. Insa dupa o zi intreaga in care am invatat cum gandeste si lucreaza, mi-am dat seama cata dreptate are!

Fotografia de nunta este despre oameni si emotii, nu despre locatie si reguli. Poti face fotografii interesante si unice oriunde in lume, fara a avea tot timpul la dispozitie peisajele mirifice ale Toscanei. Asta atata timp cat deschizi ochii si incetezi sa mai fii controlat de preconceptii si limite. O alta idee pe care Fabio Mirulla ne-a transmis-o este ca trebuie sa incetam sa mai organizam noi ziua nuntii, sa ajutam mirii sa se bucure de ziua lor. Fiecare cuplu este diferit, iar fotografia trebuie sa patrunda in interiorul emotiilor starnite de aceasta zi importanta. Atata timp cat ne concentram pe surprinderea momentelor, locatia inceteaza sa mai fie atat de importanta!

Fotografia de nunta dupa Fabio Mirulla

Un Nou Inceput in Fotografia de Nunta

Ca sa progresam trebuie sa invatam si sa ne transformam in permanenta! Momentul Weddcamp 2017 a fost pentru mine impulsul pentru o noua schimbare. Pleci dintr-o astfel de experienta cu atatea planuri si idei incat esti constient ca multe se vor pierde pe drum. Este insa important sa pastrezi dorinta si determinarea de a face lucrurile mai bine, de a ajunge mai departe.

Totul pleaca de la o idee ce pare simpla la prima vedere. In fotografia de nunta trebuie sa primeze emotia si momentul deasupra a orice altceva. Restul, inclusiv compozia si lumina, elemente esentiale de altfel in fotografie, sunt doar instrumente pentru a spune o poveste. Plecand de aici, fiecare eveniment este o poveste in devenire, pe care suntem privilegiati sa o observam si imortalizam. Insa povestea trebuie sa se inample indiferent de noi, nu trebuie creata sau ajustata de fotograf decat in mica masura, atunci cand alte elemente impiedica evolutia sa fireasca si naturala. Cuplurile sunt acolo pentru a se bucura de ziua lor, avand incredere ca fotograful ales va spune povestea lor intr-un mod ce depinde de talentul, experienta, viziunea si preferintele sale. Insa mai multe despre asta poate intr-un articol viitor.

Tin sa multumesc tuturor celor implicati in fenomenul Weddcamp, sunt prea multi pentru nominalizare. A fost si va fi mereu o experienta speciala, un eveniment unic ce trebuie sa continue intr-un fel sau altul, sa se dezvolte si sa atraga mereu fotografi in cautarea inspiratiei, educatiei, socializarii… Ne vedem la Weddcamp in 2018!